Geldinzamelen voor vertrouwde Sint-intocht is hardheidsactie

6 September 2020, 13:13 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Parole, Pieter van Vliet

De Rotterdamse locoburgemeester Bert Wijbenga (VVD) blijft vinden dat de inzamelingsactie van de inwoners van Hoek van Holland voor een Sinterklaasintocht met oude vertrouwde Zwarte Pieten een daad van ‘’hardheid’’ is.

‘’Dit stadsbestuur streeft een gesprek in de samenleving na. Een inzamelingsactie zien wij in deze als een harde actie, wat weer tot een tegenreactie kan leiden. Reactie op reactie in plaats van hetgeen het college nastreeft: luisteren naar elkaar en je proberen in te leven in elkaars standpunten, de dialoog opzoeken’’, antwoordt Wijbenga aan raadslid Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam, die zich blijft verzetten tegen ‘’de links-activistische meerderheid in de Rotterdamse raad’’ die stemde voor een totaalverbod op iedere vorm van subsidiëring en facilitering van Sinterklaasintochten waarbij Zwarte Pieten van de partij zijn.

‘’Het was de definitieve nekslag nadat het stadsbestuur in de persoon van VVD-wethouder Bert Wijbenga eerder al druk had uitgeoefend op het centrale intochtcomité om Zwarte Piet in de ban te doen’’, aldus Hoogwerf.

‘’De Hoekenezen’’, zegt ze, ‘’laten hun waardevolle tradities echter niet afpakken en trekken zelf de knip. In slechts drie dagen tijd is al tweeduizend euro opgehaald, waarmee reeds een derde van het benodigde bedrag binnen is. Het enthousiasme van de bewoners voor dit prachtige initiatief, waar Leefbaar Rotterdam voor honderd procent achter staat, is hartverwarmend.’’

Grote voorzichtigheid is er te lezen in de antwoorden van Wijbenga op vragen van Hoogwerf, zoals deze: Deelt u onze conclusie dat u NIDA links inhaalt door niet alleen de subsidiëring te willen stoppen, maar zelfs particuliere initiatieven met Zwarte Pieten als ongewenst te bestempelen?

Antwoord Wijbenga: ‘’Het stadsbestuur heeft de voorkeur om dit aan de samenleving te laten. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft voor de motie van NIDA gestemd. Aangenomen moties voeren we, zover juridische kaders dat toelaten, uit.’’

Vraag: Realiseert u zich dat Hoek van Holland totaal niet zit te wachten op een multicultiwethouder die vanaf de Coolsingel meent te moeten bepalen hoe de Hoekenezen Sinterklaas moeten vieren?

Vraag: Kunt u zich voorstellen dat uw opmerkingen bij veel mensen in Hoek van Holland, met name de initiatiefnemers, in het verkeerde keelgat zijn geschoten? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wilt u deze terugnemen?

Antwoord van Wijbenga op de laatste twee vragen: ‘’Het stadsbestuur staat achter de uitspraken die gedaan zijn. Wij zijn voor een dialoog in de samenleving, ook een dialoog in de Hoek waar inwoners met elkaar in gesprek kunnen over het uiterlijk van de deelnemers van de Sinterklaas intocht.’’